ONZE PROJECTEN

Uitgevoerde
Projecten


Hieronder een aantal van onze uitgevoerde projecten.

Nos Tambe por

Nos tambe Por’ is een project van de Handicaps Right Foundation (HRF) dat wordt uitgevoerd door ICEC.

De stichting Handicaps Right Foundation (HRF) is opgericht op 14 september 2001. Het doel van de stichting is om de belangen te behartigen van personen met een handicap.
De start van het project was op 7 februari 2012. Het project is erop gericht om personen met een handicap, op een reguliere, permanente werkplek te plaatsen.


Taaldidactiek in het Fo en So

ICEC heeft de training Taaldidactiek verzorgd aan alle fo- en so-scholen van het RKCS. In de training stond het taalniveau van de leerling centraal.

Hoe zorg je er als leerkracht voor dat de leerling zijn / haar taalniveau blijft ontwikkelen tot minimaal A2-niveau in groep 8? Welke (leer)middelen en werkvormen kun je inzetten? Wanneer we het hebben over het taalniveau vergroten spreken we over het taalniveau van de verschillende vaardigheden: lezen, luisteren, schrijven, spreken en gesprekken voeren.

De training bestaat uit zes modules en in de eerste twee modules wordt aandacht besteed aan de CEF-niveaus (Common European Framework of Referencesforlanguages) en de taalontwikkeling van een kind. In de volgende vier modules spelen de vier fasen van het viertaktmodel een belangrijke rol.

Life Skills

‘Life Skills’ zijn ‘gereedschappen’ die voornamelijk bijdragen aan de ontwikkeling van het mentale welzijn en de ontwikkeling van de competenties die noodzakelijk zijn om de realiteit van het leven aan te kunnen.

Kortom, als jouw ‘life skills’ optimaal ontwikkeld zijn, brengt dit stabiliteit in jouw gezinssituatie en professionele omgeving. Deze ontwikkeling bevordert sociale en positieve relaties. De 3 belangrijkste competenties die met ‘Life Skills’ worden ontwikkeld zijn: zelfbewustzijn, eigen waarde en zelfvertrouwen.


‘Life Skills’ maakt je in staat om alternatieven te onderzoeken en kritisch en creatief te denken, rationele beslissingen te nemen bij elk probleem of situatie dat zich voordoet, leert je efficiënt te communiceren en misverstanden in communicatie te vermijden, produktieve interpersonele relaties met anderen aan te gaan, leren omgaan met minder aangename situaties en zelfbewustzijn te creëren.

‘Life Skills” bestrijkt drie gebieden: kennis, gedrag en competenties.

In de workshop komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Beslissingen nemen en problemen oplossen. Beslissingen nemen en problemen oplossen zijn verschillende competenties die een direct verband met elkaar hebben. Dagelijks worden wij geconfronteerd met momenten waarin wij beslissingen moeten nemen, die zouden kunnen uitmonden in een probleemsituatie. In deze workshop ontwikkelt de deelnemer op een gezonde manier de competentie om beslissingen te nemen en problemen op te lossen.
  • Creatief en kritisch denken. Wij zijn ieder zelf verantwoordelijk voor onze gedachten. Onze manier van denken bepaalt het succes in ons leven. De denkwijze die wij wel of niet gebruiken, kan ons beperken tot een beslissing of stelling of ons leren om te analiseren en nieuwe opties te creëren.

  • Effektief communiceren. Comunicatie is een erg belangrijk onderdeel vaneen gezonde relatie. Door effektief te leren communiceren, optimaliseren wij onze famiie, sociale en werkrelaties. Conflicten ontstaan vaak doordat er een fout is in de manier van communiceren. In deze workshop wordt aandacht besteed aan effektieve manier van communiceren.
  • Omgaan met gevoelens en met stress. Elk mens ervaart op enig moment een of andere emotie. Onze emoties veroorzaken gevoelens bij ons. In de workshop wordt aandacht besteed aan manieren om om te gaan met negatieve emoties om te voorkomen dat die stress veroorzaken.

  • Zelfbewustzijn ontwikkelen. Zelfbewsutzijn is simpelweg jezelf kennen. Dit proces voltrekt zich geleidelijk tijdens je hele leven. Dit brengt je kennis van je sterke punten, je basiscompetenties en je voorkeuren.

  • Budgetteren. Wat ie een budget, waar moet ik rekening mee houden om een budget voor de eigen persoonlijke situatie op te stellen.

Rumbo pa Trabou

Dit project is per juli 2013 overgegaan naar het Ministerie van SOAW

Het project Rumbo pa Trabou wordt in opdracht van DWI uitgevoerd door ICEC. De Dienst Werk en inkomen (DWI) coördineert het project. De Dienst Werk en Inkomen is een onderdeel van de sector Arbeid van het Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn. Het project Rumbo pa Trabou is een project dat deel uitmaakt van het SEI programma (SEI= Sociaal Economisch Initiatief). Het programma is gericht op een structurele aanpak van de huidige sociaal economische problemen en heeft als einddoel om een duurzame verbetering van het sociaal economisch perspectief van de bevolking te realiseren. De projecten in het programma worden gefinancierd met Nederlandse ontwikkelingsgelden.

Wat houdt het project in:

  1. Rumbo pa Trabou is een leer- werktraject. Het is voor die personen die geen werk hebben en zich willen vormen en ontwikkelen, voornamelijk in de sectoren toerisme en bouw. Ook is het project gericht op personen die al werken, in dezelfde sectoren, die op een hoger niveau willen gaan functioneren om zo vooruit te komen op de arbeidsmarkt.
  2. Verhogen van de deskundigheid van het personeel van de Dienst Werk en Inkomen op het gebied van begeleiding, vorming, arbeidsbemiddeling en jobcoaching.

Doel Rumbo pa Trabou

  1. Verlagen van de werkloosheid en versterken van de mobiliteit op de arbeidsmarkt.
  2. Werklozen die dit traject volgen kunnen opengevallen arbeidsplaatsen invullen.
  3. Zij die al werk hebben maar over een lage opleiding beschikken in de sector toerisme en bouw kunnen zich laten up-graden waardoor ze op een hoger niveau kunnen gaan functioneren. Daardoor komen weer arbeidsplaatsen vrij.
  4. De dienstverlening binnen de sector te verbeteren.

Doelgroep

Dit traject is bedoeld voor personen die aan de volgende criteria voldoen:
  • leeftijd tussen 25 en 55 jaar (er zal op een flexibele manier met de leeftijd worden omgegaan)

  • kunnen lezen en schrijven
  • gemotiveerd om trainingen te volgen en zichzelf te ontwikkelen

  • werk en een eigen inkomen willen hebben
  • onafhankelijk willen zijn, o.a. van steun van de overheid

  • op de arbeidsmarkt willen doorstromen

  • gezond zijn

Meer Projecten

  • Defensie: beveiliging niveau A en B
  • ORV: Communicatie, SLB en Nederlands
  • DJJO: ontwikkelen van SVP’s documenten, training voor docenten/trainers, assessoren
  • FO en VO-scholen: training toets constructie, rekenen, leerstoornissen