UW TALENT

EVC
Waarom EVC?


Erkenning van verworven competenties of Elders verworven competenties of EVC is een systeem om kennis en kunde die op het werk of in de vrije tijd opgedaan werden te erkennen.

Waarom EVC?

In ieder mens zitten talenten. Het is de kunst deze talenten zichtbaar te maken en deze te vergelijken met de competenties die nodig zijn om een taak of functie succesvol te kunnen uitoefenen.

EVC staat voor ‘Eerder Verworven Competenties’. Door middel van een EVC-procedure wordt de kennis en ervaring in kaart gebracht, die iemand via (vrijwilligers)werk of andere activiteiten heeft opgedaan. Deze kennis en ervaring wordt verzameld in een portfolio en vervolgens beoordeeld. De bevindingen worden beschreven in een Profielschets. Dit kan de kandidaat gebruiken bij een sollicitatie, om te bewijzen welke vaardigheden hij/zij beheerst.

In de opleidingstrajecten wordt geïnventariseerd welke modules de kandidaat nog niet beheerst. Samen met erkende opleidingsinstituten worden aangepaste modules voor deze personen opgesteld. Deze modules worden verzorgd door externe opleidingsinstituten. ICEC toetst aan het eind van de modules door middel van een ‘assessment’ of een ‘proeve van bekwaamheid’. De kandidaat die de toets met een goed resultaat aflegt, ontvangt een een certificaat van een opleidingsinstituut dat erkend is door het Ministerie van Onderwijs.

Andere voordelen van EVC

Talenten en competenties spelen een belangrijke rol bij het functioneren van werknemers. Veel werkgevers hebben geen goed beeld van de competenties die nodig zijn voor het goed uitoefenen van een functie en het niveau waarop medewerkers deze competenties moeten beheersen.

Dit maakt het voeren van goede functionerings- en beoordelingsgesprekken vaak onnodig lastig. Laat staan dat er dan een goede relatie gelegd kan worden naar de bereikte resultaten.

Voor wat betreft de werkgevende organisatie helpt EVC om de talenten, competenties en potentieel zichtbaar te maken en het kan worden gebruikt om de juiste persoon op de juiste plek te plaatsen. Het bevordert ook de groeimogelijkheden van het personeel en kan gecombineerd worden met een ‘persoonlijk ontwikkelingsplan’ (POP). Veel werknemers vinden dat leidinggevenden te weinig oog hebben voor hun talenten. Dit leidt vaak tot demotivatie en voortijdig vertrek.

ICEC kan u, via Bureau Sterk, met een breed scala aan testen, toetsen en assessments van dienst zijn. De instrumenten kunnen onder meer worden ingezet bij werving & selectie, doorstroming en examinering. Er zijn standaardinstrumenten beschikbaar maar er kan voor u ook een breed scala aan instrumenten op maat worden ontwikkeld.

Project ‘Rumbo pa Trabou’

Binnen het project ‘Rumbo pa Trabou’ heeft ICEC een aantal EVC trajecten uitgevoerd.

Het betreft trajecten in de Beveiliging bij Coral Estate, CVD en Securitas. In de Horeca bij Plaza Hotel en Blue Bay, in de Detailhandel bij Albert Heijn en in de branche Verzorging een traject voor Helpende Zorg. Bij de Melber Group is een traject voor Trainers uitgevoerd.

De deelnemers vergroten zo hun kans om hun huidige baan te behouden of maken zich aantrekkelijker op de arbeidsmarkt doordat zij in het bezit zijn van een certificaat.